Wat is de Karels brug?
De geschiedenis van de Karelsbrug.
De Judithbrug was de eerste verbinding tussen de twee Praagse stadsdelen. Nadat een overstroming in 1324 de Judithbrug had verniel, gaf Karel IV de opdracht om een nieuwe brug te bouwen. De nieuwe brug is 516 m lang en 10 m breed. De brug hete de Stenen Brug. In de negentiende eeuw kreeg de brug de naam Karelsbrug. Sinds 1978 mogen alleen voetgangers over de brug. Aan het begin en eind van de brug staan twee poortgebouwen. Tussen 1683 en 1714 verschenen dertig heiligenbeelden op de brugrailing. De originele beelden gemaakt van zandsteen staan nu in het Nationaal Museum.
De beelden op de Karelsbrug
Het eerste beeld dat op de brug stond was een crucifix. Het verhaal gaat dat dit kruisbeeld is betaald met een boete die een joodse koopman kreeg omdat hij god had beledigt. Priester en martelaar Johannes van Nepomuk is de het bekendste standbeeld op de brug. Hij is te herkennen aan de sterrenkrans rond zijn hoofd. Hij is de beschermheer tegen hoogwater en scheepsrampen. Mensen denken dat het aanraken van dit beeld geluk brengt.
Uitzicht vanaf de Karelsbrug
Vanaf de Karelsbrug heb je een uitzicht op de Praagse Burcht en de Sint-Vituskathedraal. De beste plaats om de brug zelf te zien is vanaf de Smetanovakade. Op het Kampa eiland kan je de brug ook goed zien. Het pad naast de rivier is de lievelingsplak van elke fotograaf, vanaf hier heb je het beste uitzicht op de Karelsbrug.
Maak jouw eigen website met JouwWeb